Bine ati venit la Centrul Medical Veterinar VETS 4 ALL PETS

Animalutul dumneavoastra de companie este cel mai bun prieten al dumneavoastra si tovarasul dumneavoastra fidel pe viata. La Centrul Medical Veterinar VETS 4 ALL PETS, noi intelegem relatia speciala pe care o impartasiti cu animalutul dumneavoastra de companie. Pentru ca el, respectiv, ea merita numai cele mai bune servicii veterinare disponibile, personalul Centrul Medical Veterinar VETS 4 ALL PETS se dedica si se angajeaza sa va trateze animalutul de companie cu grija, compasiune si cele mai recente tehnici medical-veterinare. Pe masura ce veti continua sa cititi si sa explorati website-ul nostru, speranta noastra este ca va veti convinge de devotamentul nostru pentru familia dumneavoastra si de serviciile de calitate pe care noi le oferim in domeniul medicinii veterinare.


duminică, 24 octombrie 2010

TUSEA de CANISĂ (TRAHEOBRONȘITA INFECȚIOASĂ)

Prezentare Generală

Ai putea crede că patrupedul tău canin are ceva rămas în gât. Tusea asociată traheobronșitei infecțioase acute sau tusei de canisă, este o tuse puternică, ca un claxon, uneori urmată de vomă.

Traheobronșita infecțioasă canină, cunoscută, de asemenea, și sub numele de complexul tusei de canisă, face referire la un grup de boli respiratorii infecțioase contagioase acute, care poate cauza inflamația laringelui, traheii, bronhiilor și a pulmonilor. Traheobronșita infecțioasă constă într-o reacție inflamatorie la nivelul căilor respiratorii. Această inflamație, de regulă, determină creșteri variabile ale secrețiilor traheobronșice (mucus și „spută”) și o tuse.

Tusea de canisă este o inflamație extrem de contagioasă a traheii și arborelui bronhic cauzată de un virus contagios (de fapt, de mai multe virusuri, respectiv, adenovirusul-2 canin, reovirusul canin [implicare redusă] virusul parainfluenței canine și virusul maladiei Carre [jigodia canină]) sau/și de o bacterie (Bordetella bronchiseptica). Bordetella bronchiseptica este cel mai frecvent agent bacterian izolat și virusul parainfluenței canine este cel mai frecvent virus descoperit la câinii cu traheobronșită infecțioasă canină. Virusul maladiei Carre (jigodia canină) poate mima aceste semne și determină o boală sistemică (în întreg organismul).

În afara cauzelor infecțioase (contagioase) ale traheobronșitei, alte afecțiuni ale căilor respiratorii superioare și inferioare pot determina simptome similare cu cele ale infecției traheobronșice infecțioase. Medicul dvs. veterinar va trebui să efectueze diferite teste pentru a exclude unele dintre aceste alte afecțiuni. Acest lucru este valabil mai ales în cazul în care tratamentul inițial al afecțiunii nu determină un răspuns adecvat. Lista potențialelor cauze ale acestor simptome este foarte lungă:

· Faringita (tonsilita sau amigdalita)

· Infecțiile cavității bucale cu însămânțarea arborelui traheobronhic

· Edemul laringian

· Paraziții intestinali (viermi) aflați în curs de migrare pulmonară

· Infecțiile fungice ale pulmonilor

· Pneumonia

· Pneumonia de aspirație („ab ingestis”)

· Paraziții tractului respirator

· Colapsul traheal

· Bronșita alergică sau bronșita cronică

· Inhalarea unui corp străin (ceva este cu adevărat blocat în gât)

· Boli cardiace

· Tumoră sau cancer de pulmoni sau trahee

· Traumatisme ale traheii

Boala este prezentă cel mai adesea la câinii aflați într-o populație cu o densitate mare de animale sau într-o pensiune canină. Agenții infecțioși pot fi transmiși prin intermediul aerului sau prin contact cu suprafețele contaminate. Cățeii și câinii mai tineri prezintă riscul cel mai mare de infectare, dar chiar și câinii bătrâni pot dobândi tusea de canisă. Afecțiunea este frecvent întâlnită în mod deosebit la câinii tineri, nevaccinați.

În cazul în care mecanismele de curățare respiratorie sau imunitatea sunt deficitare, pneumonia se poate dezvolta din infecția primară sau datorită invadatorilor bacterieni secundari. Unele virusuri și bacterii au o predilecție pentru cavitatea nazală și mucoasele ochiului (conjunctiva), ducând la semnele unei infecții a tractului respirator superior, similare cu cele ale unei răceli umane.

Perioada de incubație din momentul în care câinele contractează pentru prima dată infecția și până în momentul în care simptomele se dezvoltă este, de obicei, între 3 și 10 zile, iar simptomele pot dura zile sau săptămâni. O tuse ușoară până la moderată fără alte simptome este, de regulă, auto-limitantă; cu toate acestea, în cazuri ocazionale, aceasta se cronicizează, respectiv, se prelungește în timp și cauzează o bronșită cronică.

Ce ar Trebui să vă Atragă Atenția

Tusea de canisă determină o varietate de simptome care pot varia ca severitate.

· Semnele problemelor respiratorii superioare, cum ar fi conjunctivita (ochii iritați), rinita („curgerea nasului”) sau strănutul pot fi observate.

· Tusea. Simptomele clasice sunt crizele (accesele) de tuse puternică, horcăitoare care se agravează odată cu activitatea sau agitația și pot persista mai multe minute. Câinele se va comporta adesea ca și cum ar avea ceva rămas în gât și regurgitează sau vomită lichid după ce tușește. În cazul în care se dezvoltă pneumonia bacteriană secundară, câinele, de multe ori, prezintă semnele mai severe de boală, cum ar fi lipsa poftei de mâncare, depresie sau febră.

· Pierderea poftei de mâncare

· Depresie

· Febră

· Respirație dificilă

Oricare dintre aceste semne, vor trebui să vă determine să-i faceți o vizită medicului dvs. veterinar pentru a vă asigura că nu s-a instalat pneumonia.

Diagnosticul

Istoricul medical complet va releva, de regulă, expunerea recentă la o canisă sau la alți câini. Adesea, diagnosticul este realizat numai pe baza istoricului medical și a semnelor clinice tipice. Sensibilitatea traheii este prezentă în majoritatea cazurilor. Testele de diagnostic sunt necesare pentru a identifica (confirma) tusea de canisă și pentru a exclude alte boli. Aceste teste pot fi reprezentate de:

· Examinarea clinică

· O radiografie toracică poate fi recomandată cu scopul de a stabili dacă pneumonia este prezentă.

· Testele de laborator de sânge uzuale – o hemoleucogramă sau profilul biochimic nu sunt necesare, cu excepția cazului în care animăluțul dumneavoastră de companie prezintă semnele bolii generalizate, letargie, febră, tuse productivă, scurgeri nazale tulburi sau lipsa poftei de mâncare. De asemenea, un profil biochimic de sânge este important în cazul în care animăluțul de companie este în vârstă sau a avut anterior boli diagnosticate.

· Un examen al fecalelor prin metoda flotației va trebui să fie efectuat pentru a exclude paraziții intestinali. Acest examen va trebui efectuat la toți cățeii, cu excepția cazului în care aceștia au fost supuși în prealabil unui program regulat de deparazitare.

De la caz la caz sau în cazul în care afecțiunea nu se ameliorează într-un interval de 3-7 zile, efectuarea testărilor suplimentare se dovedește necesară:

· În cazul în care sunt observate semne de implicare a ochilor, corneea trebuie să fie examinată cu atenție. Această examinare trebuie să includă, de asemenea, teste care pot detecta un ulcer cornean (mai ales în cazul în care ochiul pare dureros).

· Radiografiile toracice (sau filmele repetate) pot fi necesare pentru a urmări evoluția bolii.

· O traheoscopie și o bronhoscopie trebuie efectuate în cazul în care un corp străin este suspectat din anamneză (istoricul medical al pacientului) și din revizualizarea radiografiilor sau în cazul în care se constată un răspuns slab la tratament.

· O cultură și un examen citologic al lichidului bronhic trebuie efectuate. Acest lucru este cu atât mai important cu cât există suspiciunea unei bacterii rezistente sau confirmarea unei pneumonii severe. Procedeul se numește „spălătură traheală” și poate fi efectuat sub anestezie locală (plasarea unui ac prin trahee și introducerea de lichid în interiorul acesteia) sau prin anestezierea scurtă a câinelui pentru a obține lichid din pulmoni. Acest lichid este apoi examinat la microscop și însămânțat pentru evidențierea bacteriilor.

· Testele fungice pot fi indicate pe baza rezultatelor radiografiilor în zonele endemice de infecții fungice, cum ar fi histoplasmoza și blastomicoza.

Tratamentul

Terapia este controversată deoarece boala este, de obicei, autolimitantă (ca o răceală umană) și, în cazul în care o infecție virală este suspectată, antibioticele nu pot distruge, respectiv, ucide virusul. Aceste lucru este valabil mai ales în cazurile ușoare, necomplicate în care tratamentul este de susținere – spre deosebire de cel administrat unei persoane cu o răceală gravă. Tratamentele pentru tusea de canisă poate include unul sau mai multe din următoarele:

· Suprimantele tusei (antitusive) sunt adecvate pentru unele animăluțe de companie cu tuse de canisă. Ele sunt indicate atunci când tusea este frecventă și extenuantă și nu există dovezi ale existenței pneumoniei. Medicul vostru veterinar poate discuta cu dvs. argumentele pro și contra ale acestui tratament. Preparatele injectabile sau pastilele (butorfanol) sunt, adesea, utilizate, dar, ocazional, un medicament mai puternic este necesar (substanțele înrudite cu codeina, cum ar fi hidrococodonul – Hycodan, Tussinex) pentru a rupe ciclul tusei în cazurile severe. O primă injecție de butorfanol poate ajuta la ruperea ciclului tusei. Nu utilizați medicamentele umane eliberate fără rețetă (cum ar fi Robitussin, etc.) fără a vă consulta în prealabil cu medicul dvs. veterinar.

· Antibioticele sunt utilizate la unii pacienți, mai ales în cazul în care infecția cu Bordetella bronchiseptica sau vreo infecție bacteriană secundară este suspectată. Din păcate, nu există un „test rapid” pentru această infecție. În cazul în care Bordetella bronchiseptica este izolată la examinările bacteriologice, un antibiotic puternic este necesar (deoarece multe dintre antibioticele uzuale, cum ar fi amoxicilina nu vor reuși, de obicei, să ucidă această bacterie). Unele dintre aceste antibiotice puternice nu pot fi administrate decât prin injectare. O parte din antibioticele puternice, uzual folosite și administrate pe cale orală (enrofloxacina – Baytril sau alte fluoroquinolone) nu trebuie utilizate la cățeii aflați în perioada de creștere rapidă. Ocazional, un antibiotic de tipul gentamicinei poate fi administrat prin nebulizare („vaporizare”) în spitalele veterinare pentru a împiedica transmiterea infecției la pacienții sănătoși.

· Foarte rar, administrarea pe termen scurt a unui antiinflamator poate fi necesară pentru a calma o tuse severă datorată traheobronșitei; totuși, aceste medicamente pot diminua rezistența la bacteriile secundare și, prin urmare, contribuie la instalarea pneumoniei.

· În cazul pacienților cu forme ușoare, necomplicate de boală, este posibil să nu fie prescrisă nicio medicație sau numai un antitusiv slab.

· Dacă simptomele nu se ameliorează sau în cazul în care acestea se cronicizează, o reevaluare atentă, incluzând lavajul traheal, testele de sânge și o radiografie toracică, este indicată.

Îngrijirea la domiciliu

Tratamentul optim pentru animăluțul dvs. necesită o combinație a îngrijirii veterinare profesionale cu cea oferită de dvs. la domiciliu. Perioada care urmează poate fi critică, mai ales în cazul în care starea câinelui dvs. nu se îmbunătățește rapid.

· Deparazitarea internă a cățeilor este binevenită în cazul în care aceștia nu au primit recent astfel de tratamente.

· Administrați-i câinelui dvs. medicația prescrisă întocmai cum v-a fost recomandată de către medicul dvs. veterinar și aveți în vedere să vă anunțați medicul în cazul în care întâmpinați dificultăți în tratarea animăluțului dvs.

· Este posibil să fie necesare efectuarea altor radiografii toracice de control.

· Rețineți, vaccinarea poate fi efectuată, de obicei, împotriva virusului parainfluenței canine, adenovirusului canin de tip 2 și a virusului dizenteriei canine (jigodia canină). Astfel de vaccinări ajută la prevenția traheobronșitei infecțioase. Un vaccin împotriva Bordetella bronchiseptica (Nobivac KC, cu administrare intranazală) poate fi, de asemenea, administrat. Acesta este util mai ales în cazul animăluțelor de companie frecvent expuse la alți câini.

Pentru a preveni răspândirea tusei de canisă, țineți-vă câinele departe de alți câini timp de cel puțin o săptămână. În plus, puteți face următoarele:

· Limitați mișcarea și impuneți perioade de repaus; nu faceți activități sau nu vă jucați cu câinele dvs. Activitatea, adesea, inițiază perioadele de tuse puternică și sâcâitoare.

· Încurajați aportul adecvat de lichide pentru a menține starea de hidratare. Oferiți-i alimente de consistență scăzută (moi) în cazul în care hrana uscată îi irită gâtul.

· În cazul în care, câinele dvs. poartă în mod obișnuit o zgardă de forță, scoateți-o sau înlocuiți-o cu un ham pentru a reduce iritarea căilor respiratorii.

· Evitați factorii stresanți de mediu, incluzând praful din casă, vaporii, fumurile chimice și fumul de țigară.

· Pentru a mobiliza secrețiile și pentru a reduce tusea, câinele dvs. va trebui să beneficieze de un aer umidificat (de exemplu, amplasarea unui vaporizator în camera câinelui sau introducerea acestuia într-o baie de aburi, timp de 1-2 ore).

Prevenția

Vaccinările asigură o protecție foarte bună împotriva traheobronșitei infecțioase la majoritatea câinilor. Cu toate acestea, ca și în cazul tuturor vaccinurilor, protecția asigurată nu este de 100%, astfel că unii câini vor contracta tusea de canisă în ciuda vaccinării. Cele mai frecvente cauzele ale unei imunizări (protecții) post-vaccinale defectuoase sunt strict individuale și sunt consecința unui sistem imunitar slab, pe perioade limitate sau permanente.

8 comentarii:

 1. Acest articol ma ajutat extrem de mult, deoarece cainele meu sufera de aceasta boala.Va multumesc pt. informatii.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cu mare drag...ne bucuram c-am putut fi de ajutor si informatiile oferite v-au lamurit anumite nedumeriri...:) Numai bine

   Ștergere
 2. Buna, catelusa mea prezinta tuse , ochi rosii , secretii nazale , si senzatia de voma . Depresie , febra si pierderea poftei de mancare nu ... Dar mi-e foarte frica de ce se va intampla, imi poate spune cineva ce se va intampla in continuare ? :( Are doar 5 luni si radiografia am inteles ca nu i se poate face deoarece e micuta ca varsta... :( multumesc

  RăspundețiȘtergere
 3. Buna seara...in primul rand trebuie sa fie vazuta de un medic veterinar..diagnosticul de tuse de canisa se pune relativ destul de facil pe baza simptomelor, examenului clinic si a altor pacienti din zona in care traieste catelusa dvs. care prezinta aceleasi simptome...

  Tratamentul poate fi de mai scurta sau mai lunga durata in functie de evolutia si, mai exact, de reactivitatea individuala la tratament..:)

  Daca va mai putem oferi alte informatii, va rugam sa ne scrieti...

  RăspundețiȘtergere
 4. Buna ziua, am o catelusa de 8 luni si de o saptamana are o tuse seaca, parca se ineaca cu ceva. Eu am fost la veterinar si dupa un consult i s-a prescris un tratament de 8 zile cu Xiclav 500 mg pentru a observa daca o sa ii treaca aceasta tuse. La control mi s-a spus ca are amigdalele foarte inflamate si temperatura de 38 de grade. Dintre simptomele mentionate mai sus doar tusea este prezenta deoarece are pofta de mancare , depresie sau respiratie dificila nu prezinta. Initial am crezut ca este o simpla raceala din cauza ca a baut apa rece dar tusea a persistat si am auzit de o epidemie de tuse canisa. Are toate vaccinurile facute, iar ultima deparazitare i-am facut-o in iunie. Ce parere aveti despre acest tratament este eficient?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Daca simptomele se reduc la tuse, atunci puteti sa-i administrati xclav-ul (25 mg/kg/zi) timp de 7 zile..N-ar strica sa-i dati si niste sirop de patlagina (de la farmacie umana sau plafar) pe aceeasi perioada de timp..daca cumva starea catelusei nu se amelioreaza, va recomand sa va adresati medicului veterinar pentru consult si tratament mai complex...numai bine..:)

   Ștergere
 5. Buna ziua!Am o catelusa batrana(in jur de 9-10 ani),talie mica,care de cateva zile tuseste foarte urat.Cand o scot la plimbare face ca o sirena,se aude in tot cartierul.Nu o tin in casa pentru ca stau intr-un apartament mic,iar pe catelusa o tin in gradina.Mentionez ca mai am inca o catelusa de 4 ani care nu are absolut nimic si sta cu cealalta.Ar putea avea cateaua mea mai batrana,tuse de canisa?Daca da,ce as putea face?Ceaiul de menta sau musetel e bun?

  RăspundețiȘtergere
 6. Buna,am o cățelușa din ecarisaj luată,tuseste este apatică,nu mănâncă,are secreții nazale purulente.I-am făcut 3 radiografii,am fost la peste 5 doctori,dar nimeni nu a reușit să îi de-a un tratament ok.Ne-au spus că s-ar putea să aibă: viermi la inima,tumoare la plămâni,probleme cu inima/ventricul....etc toți dădeau alt diagnostic.O țin așa de 1 an de zile fără ca măcar tusea să îi treacă.Nu mai stiu ce sa fac.Va rog să mă ajutați.

  RăspundețiȘtergere