Bine ati venit la Centrul Medical Veterinar VETS 4 ALL PETS

Animalutul dumneavoastra de companie este cel mai bun prieten al dumneavoastra si tovarasul dumneavoastra fidel pe viata. La Centrul Medical Veterinar VETS 4 ALL PETS, noi intelegem relatia speciala pe care o impartasiti cu animalutul dumneavoastra de companie. Pentru ca el, respectiv, ea merita numai cele mai bune servicii veterinare disponibile, personalul Centrul Medical Veterinar VETS 4 ALL PETS se dedica si se angajeaza sa va trateze animalutul de companie cu grija, compasiune si cele mai recente tehnici medical-veterinare. Pe masura ce veti continua sa cititi si sa explorati website-ul nostru, speranta noastra este ca va veti convinge de devotamentul nostru pentru familia dumneavoastra si de serviciile de calitate pe care noi le oferim in domeniul medicinii veterinare.


vineri, 10 iunie 2011

14 Afecțiuni Frecvente ale Câinilor Seniori


Problemele Câinelui Senior

Semnele de îmbătrânire sunt inevitabile la câinii mai în vârstă. Corpul nu mai este la fel de viguros cum era odată și, probabil până nu de mult sprintenul dvs. companion nu-i lua mai mult de câteva secunde să vă prindă din urmă. Îmbătrânirea, la fel de bine, poate predispune câinii la anumite boli. Fiind puși în temă cu unele dintre problemele specifice ale câinilor în vârstă, veți putea fi un tutore mult mai educat și mai pregătit pentru companionul dvs. senior.

Asistența veterinară regulată este deosebit de importantă, mai ales în această etapă a vieții lor. Prezentul material își propune să vă aducă la cunoștință unele dintre cele mai frecvent diagnosticate boli binecunoscute pentru faptul că afectează cu predilecție animăluțele vârstnice.

·       Probleme Nutriționale. O dietă adecvată este foarte importantă în îngrijirea unui câine geriatric. Obezitatea este o problemă foarte frecventă și serioasă, deoarece aceasta se corelează direct cu o longevitate scăzută și poate contribui la apariția altor probleme. Un regim alimentar corespunzător este o parte extrem de importantă a îngrijirii câinelui dvs. geriatric, mai ales dacă ținem cont de faptul că este o chestiune pe care-o puteți controla.

·       Boli Dentare. Bolile dentare și gingivita (inflamația gingiilor) sunt descoperiri obișnuite la câinele în vârstă. Netratată, boala dentară, de regulă, duce la pierderea prematură a dinților și poate servi drept sursă de infecție pentru restul organismului. În acest mod, bolile dentare grave pot prezenta un risc pentru alte sisteme din organism.

·       Artrita. Boala degenerativă a articulațiilor, cunoscută și ca artrită (sau mai corect, artroză) este o altă problemă foarte comună care afectează câinii în vârstă. Deși este de așteptat ca animăluțele vârstnice să înceapă să se deplaseze cu o mai mare dificultate odată cu înaintarea în vârstă, animăluțele afectate de boli articulare s-ar putea simți mult mai bine dacă sunt tratate corespunzător. Semnele de artrită la câini sunt reprezentate de ridicarea cu dificultate, urcarea scărilor sau sărirea cu dificultate, alunecarea sau căderea pe podelele alunecoase, întâmpinarea dificultăților atunci când vine vorba de a dormi liniștit sau agitația pe timpul nopții. Există o mulțime de medicamente antiinflamatorii pe care medicul dvs. veterinar i le poate prescrie animăluțului dvs. pentru a-i îmbunătăți calitatea vieții și nivelul de confort.

·       Afecțiunile Ochilor. Odată ce câinii îmbătrânesc, vederea lor are de suferit. Exact ca și la oameni, ei pot dezvolta cataracta, care are drept consecință o vedere încețoșată. Uneori, producția de lacrimi se diminuează, astfel încât suprafața ochiului (corneea) nu mai este lubrefiată în mod corespunzător. Ochiul uscat (cheratoconjunctivita sicca) este o problemă frecventă care afectează câinii în vârstă și mai ales câinii de talie mică cu ochii bulbucați, cum ar fi shih tzu, pekinezul, pugul (mops-ul), precum și metișii acestora.

·       Boala Renală. Boala renală este una dintre cele mai frecvente boli metabolice ale câinilor vârstnici. În condițiile în care este diagnosticată precoce prin intermediul testelor de sânge, unii câini se simt destul de bine pe o dietă specială și o medicație specifică. Cel mai important lucru este acela de a diagnostica boala renală de timpuriu. Acesta este unul dintre principalele motive pentru care medicii veterinari recomandă testele de sânge periodice la câinii vârstnici.

·       Pietrele Vezicii Urinare. Câinii în vârstă tind să prezinte un risc crescut de a dezvolta pietre la nivelul vezicii urinare. Adesea, aceste pietre provoacă puține probleme, dar pot cauza o obstrucție în cazul în care câinele încearcă să elimine o piatră mare care rămâne blocată în uretră. Radiografiile și ecografiile abdominale periodice se pot dovedi utile în a stabili dacă câinele dvs. dezvoltă astfel de pietre și dacă este nevoie de tratament.

·       Tulburările Endocrine. Cele mai frecvent întâlnite două tulburări endocrine care afectează câinii vârstnici sunt hiperadrenocorticismul (boala Cushing) și hipotiroidismul. Boala Cushing este o tulburare care apare ca urmare a unei secreții excesive de cortisol producând îmbolnăvirea. Hipotiroidismul este reprezentat de o glandă tiroidă subactivă, care, de asemenea, afectează sănătatea câinelui dvs. Ambele tulburări sunt tratabile, iar tratamentul adecvat poate ameliora considerabil starea generală și rezistența câinelui dvs.

·       Boala Cardiacă. Cea mai comună boală cardiacă a câinelui senior este cardiopatia valvulară cronică. Îngroșarea și neregularitățile valvelor inimii pot duce la circulația anormală a sângelui în interiorul camerelor inimii, provocând în cele din urmă mărirea în dimensiune a inimii și insuficiența cardiacă. Depistarea precoce a acestei boli și instituirea unui tratament adecvat pot încetini progresia bolii cardiace.

·       Diabetul. Câinii vârstnici au tendința de a prezenta un risc mai ridicat de a dezvolta diabet. Indiferent de cauza exactă a acestuia – alimentația, secreția insuficientă de insulină sau rezistența la insulină – câinii diabetici pot fi, adesea, ajutați cu medicație și prin intermediul unei diete specifice.

·       Tumorile de Piele. Nodulii sau excrescențele pielii sunt descoperiri obișnuite la câinele în vârstă. Pe baza mărimii, localizării și rezultatelor aspirației biopsice, medicul dvs. veterinar poate recomanda extirparea uneia sau mai multor formațiuni prezente la nivelul pielii. Dacă nu vă este recomandată extirparea acestora, monitorizați-le în ceea ce privesc modificările de mărime sau formă.

·       Incontinența Urinară. Uneori, câinii în vârstă încep să nu-și mai poată ține urina, scăpând cantități mici sau chiar mari de urină atunci când stau culcați sau când dorm. În unele situații, diversele medicamente pot rezolva problema.

·       Probleme de Prostată. În cazul în care câinele dvs. este un mascul necastrat, acesta prezintă un risc semnificativ de a dezvolta boli ale prostatei. Infecțiile prostatei, mărirea anormală în dimensiune, abcesele și chiștii prostatici sunt toate posibile probleme care pot viza masculul necastrat. Tumorile de prostată apar cu aceeași frecvență atât la masculii necastrați, cât și la cei castrați.

·       Cancerul. Din păcate, cancerul este o problemă majoră a câinelui senior. Nu toate tipurile de cancer sunt neapărat fatale. Chirurgia, chemoterapia și chiar radioterapia, de la caz la caz, pot fi uzitate pentru a prelungi semnificativ viața animăluțului dvs. sau chiar pentru a-l vindeca. Prognosticul depinde de tipul și localizarea cancerului.

·       Disfuncția Cognitivă și Problemele de Comportament. Pe măsură ce câinii îmbătrânesc, la fel ca și persoanele în vârstă, ei devin din ce în ce mai „prinși cu ale lor” (tabieturi), mai inflexibili, mai puțin răbdători și mai irascibili. Uneori, ei își uită comportamentele învățate, incluzând obiceiurile normale de urinare și defecare. Câinii vârstnici pot dormi mai mult și pot fi mai puțin sensibili la stimulii externi. Aceste semne pot fi asociate unei boli ascunse sau se pot datora unui declin treptat al simțurilor lor și a capacității cognitive (procesul de cunoaștere/învățare). Uneori, tratamentul medicametos poate ajuta.

Alte Probleme. Odată ce câinii îmbătrânesc, inclusiv organele lor îmbătrânesc și nu mai funcționează la fel de bine așa cum o făceau odată. Diversele boli hepatice sunt frecvent întâlnite la câinii în vârstă, inclusiv ciroza. O altă problemă a câinilor bătrâni este potențialul de a dezvolta anemie. Indiferent dacă este asociată bolii renale, cancerului, bolilor cronice sau tulburărilor primare ale măduvei osoase, anemia îl poate determina pe câinele dvs. să se simtă extrem de slăbit și, fără tratament, aceasta poate deveni din ce în ce mai severă încât să necesite asistență medicală de urgență.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu