Bine ati venit la Centrul Medical Veterinar VETS 4 ALL PETS

Animalutul dumneavoastra de companie este cel mai bun prieten al dumneavoastra si tovarasul dumneavoastra fidel pe viata. La Centrul Medical Veterinar VETS 4 ALL PETS, noi intelegem relatia speciala pe care o impartasiti cu animalutul dumneavoastra de companie. Pentru ca el, respectiv, ea merita numai cele mai bune servicii veterinare disponibile, personalul Centrul Medical Veterinar VETS 4 ALL PETS se dedica si se angajeaza sa va trateze animalutul de companie cu grija, compasiune si cele mai recente tehnici medical-veterinare. Pe masura ce veti continua sa cititi si sa explorati website-ul nostru, speranta noastra este ca va veti convinge de devotamentul nostru pentru familia dumneavoastra si de serviciile de calitate pe care noi le oferim in domeniul medicinii veterinare.


joi, 23 iunie 2011

"Cherry Eye" sau Prolapsul Glandei Accesorii a Pleoapei a Treia la Câini


Termenul medical pentru „cherry eye” este prolapsul glandei nictitante (glanda accesorie a pleoapei a treia). Spre deosebire de om, câinii au o „pleoapă a treia” care este prevăzută cu o glandă lacrimală și este localizată în colțul nazal al fiecărui ochi. În condiții normale, această glandă nu este vizibilă și are rol în producția de lacrimi. Dintr-un anumit motiv, care nu este complet înțeles, glanda pleoapei a treia prolabează sau iese din poziția sa normală și se inflamează producând afecțiunea cunoscută ca „cherry eye”.

Ce Câini Prezintă Predispoziția de a Face Cherry Eye?

Orice câine poate dezvolta cherry eye, dar există câteva rase care par să aibă o incidență mai mare în a o dezvolta la ambii ochi. Acestea sunt: beagle-ul, bloodhound-ul, Boston terrier-ul, bulldog-ul, bull terrier-ul, Lhasa Apso, Saint Bernard-ul și Shar-pei-ul. Câinii se pot „căptuși” cu această afecțiune la orice vârstă, iar masculii și femelele sunt afectați în mod egal.

Ce o Cauzează?

Cauza exactă a „cherry eye” nu este cunoscută, dar există o suspiciune puternică potrivit căreia această problemă medicală s-ar datora unei slăbiri a țesutului conjunctiv care fixează glanda de structurile oculare din jur. Slăbirea țesutului conjunctiv îi permite glandei să iasă din poziția sa normală. Odată ce glanda prolabează și este expusă aerului uscat și factorilor iritanți, ea se poate infecta și/sau începe să se umfle. Adesea, glanda se irită, se înroșește și se inflamează. Uneori, se poate constata prezența unei secreții mucoase și, dacă animăluțele se freacă sau se scarpină la ochi, ele pot leza și mai mult glanda sau eventual, își pot provoca un ulcer pe suprafața ochiului.

Care Este Tratamentul?

„Cherry Eye”, bichon, mascul, 4 luni - Anteoperator
Tratamentul prolapsul glandei accesorii a pleoapei a treia este foarte simplu și constă în repoziționarea chirurgicală a glandei. 
Tratamentele locale sau injectabile cu antibiotice și steroizi (antiinflamatorii) sunt rareori eficiente în reducerea glandei și în a permite corectarea afecțiunii fără intervenție chirurgicală. Având în vedere că glanda expusă prezintă un risc mai mare de a se leza și mai mult sau de a se infecta, repunerea chirurgicală promptă este cea mai bună opțiune.

Repoziționare chirurgicală a glandei pleoapei a III-a, bichon, mascul, 4 luni - Postoperator
La un moment dat, era foarte populară îndepărtarea chirurgicală a glandei ca o modalitate de a corecta această afecțiune. Deși această procedură este adesea eficientă, ea poate crea multe probleme mai târziu în cursul vieții animăluțelor. Glanda accesorie a pleoapei a treia este foarte importantă pentru producția de lacrimi. Fără lacrimile produse de glanda pleoapei a treia, mulți câini pot suferi datorită unei afecțiuni cunoscute ca „ochiul uscat” (cheratoconjunctivita sicca).

Ochiul uscat sau cheratoconjunctivita sicca este o afecțiune gravă care apare datorită producției scăzute de lacrimi. Atunci când glanda pleoapei a treia este extirpată, creștem major șansele de dezvoltare a acestei afecțiuni. Tehnica chirurgicală mai indicată și de preferat este de a fixa chirurgical glanda înapoi în poziția ei normală prin intermediul unei suturi care are rolul de a prinde glanda de structurile mai profunde care căptușesc orbita. Majoritatea acestor intervenții chirurgicale sunt efectuate rapid și prezintă foarte puține complicații și-i permit glandei să-și restabilească funcția normală. După intervenția chirurgicală, unele animăluțe s-ar putea să trebuiască să li se administreze un unguent pe bază de antibiotice pentru câteva zile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu