Bine ati venit la Centrul Medical Veterinar VETS 4 ALL PETS

Animalutul dumneavoastra de companie este cel mai bun prieten al dumneavoastra si tovarasul dumneavoastra fidel pe viata. La Centrul Medical Veterinar VETS 4 ALL PETS, noi intelegem relatia speciala pe care o impartasiti cu animalutul dumneavoastra de companie. Pentru ca el, respectiv, ea merita numai cele mai bune servicii veterinare disponibile, personalul Centrul Medical Veterinar VETS 4 ALL PETS se dedica si se angajeaza sa va trateze animalutul de companie cu grija, compasiune si cele mai recente tehnici medical-veterinare. Pe masura ce veti continua sa cititi si sa explorati website-ul nostru, speranta noastra este ca va veti convinge de devotamentul nostru pentru familia dumneavoastra si de serviciile de calitate pe care noi le oferim in domeniul medicinii veterinare.


vineri, 10 iunie 2011

Îngrijirea Pisicii Senioare - Considerații Speciale


 
                                
O alimentație îmbunătățită, prevenirea bolilor infecțioase și progresele din domeniul îngrijirii medicale veterinare au făcut ca pisicile noastre să ducă o viață mai lungă și mai sănătoasă. În ultimul deceniu, s-a înregistrat o creștere de 15% a numărului de pisici în vârstă de peste 10 ani, iar procentul din populația de feline cu vârste de peste 15 ani a crescut de la 5% la 14%.

Care sunt câteva dintre transformările/modificările care apar la pisicile care îmbătrânesc?

„Lipsa mișcării/activității poate duce la o scădere a cerințelor energetice de până la 40%.”

·         Multe dintre pisicile vârstnice sunt afectate de osteoartrite, care contribuie la lipsa de activitate. Lipsa de activitate, mai apoi, contribuie la anchilozarea articulațiilor și agravarea simptomelor artritei.
·         Reducerea volumului de mișcare poate avea ca rezultat un tonus muscular redus, care, ulterior, poate diminua abilitatea pisicii de a sări, de a se cățăra sau de a se mișca.
·         Atunci când este cuplată cu activitatea redusă, frecventă la indivizii în vârstă, această lipsă de mișcare poate duce la o scădere a cerințelor energetice de până la 40%. Dacă o pisică își păstrează un apetit (pofta de mâncare) bun, aportul ei zilnic de hrană trebuie să fie redus pentru a preveni creșterea excesivă în greutate care poate provoca probleme de sănătate asociate obezității.
·         Inapetența sau lipsa dorinței de a mânca poate apărea la unele pisici senioare, ținând cont de faptul că simțurile mirosului și al gustului se atenuează odată cu vârsta.
·         Boala periodontală (dentară) sau parodontoza este comună la pisicile senioare și poate contribui la apariția inapetenței.
·         Funcția intestinală, incluzând capacitatea intestinelor de a absorbi nutrienții, este redusă la multe dintre animăluțele vârstnice.
·         Modificările degenerative sau geriatrice de la nivelul ficatului, rinichilor și sistemului endocrin vor diminua ­eficiența proceselor digestive și a altora metabolice.
·         Setea este adesea redusă, determinând un risc crescut de deshidratare, în special atunci când este asociată cu insuficiența renală concurentă, un tip de boală a rinichilor frecvent întâlnită la pisicile vârstnice.
Aceste modificări specifice îmbătrânirii cum ar putea afecta răspunsul pisicii mele la medicamente?

„Modificările survenite în fiziologie afectează, de asemenea, și modul în care sunt metabolizate multe dintre medicamente.”

Modificările survenite în fiziologie nu numai că afectează absorbția hranei și a nutrienților, dar, de asemenea, ele afectează modul în care sunt metabolizate multe dintre medicamente. Bolile ficatului și ale rinichilor apar în mod frecvent la pisicile în vârstă. Atunci când sunt cuplate cu deshidratarea ușoară, acestea pot duce la reducerea ratelor de epurare ale medicamentele și la creșteri marcante ale concentrațiilor de medicamente care circulă prin sânge. Atunci când sunt tratați pacienții vârstnici, doza și intervalele de administrare ale unor medicamente vor trebui să fie modificate.

Pisica mea senioară mai trebuie să primească în continuare rapelurile regulate de vaccinuri?

Deși se cunosc foarte puține lucruri despre sistemul imunitar al felinelor, se presupune la modul general că funcția imunitară se deteriorează odată cu vârsta. Acest lucru poate la rândul său să ducă la o capacitate redusă de a lupta împotriva infecțiilor sau de a distruge celulele neoplazice (cancerul). Totuși, în cazul în care stilul de viață al pisicii dvs. indică faptul că prezintă un risc scăzut de a contracta anumite boli comune, care pot fi prevenite, medicul dvs. veterinar vă va recomanda cel mai potrivit program de vaccinare pentru pisica dvs. în funcție de condiția fizică și stilul de viață.

Pisica mea senioară devine foarte agitată atunci când încercăm să o tratăm. Ar trebui să încercăm în continuare chiar dacă acest lucru o stresează atât de mult?

Nu există un răspuns simplu la această întrebare motiv pentru care ar trebui să fie discutată cu medicul dvs. veterinar. Recomandarea corectă pentru pisica dvs. depinde de boala specifică care este tratată și dacă tratamentul conduce la vindecare sau are ca scop controlul semnelor clinice. De asemenea, depinde de cât de bolnavă este pisica. Adesea, pisicile vârstnice nu tolerează manipularea fizică excesivă sau schimbările de mediu, așa că în timp ce medicina veterinară dispune de opțiuni terapeutice complexe, acestea s-ar putea să nu fie o opțiune pentru pisica dvs. Este important ca fiecare caz să fie evaluat individual. Tratamentul nu ar trebui să fie încercat în cazul în care acesta va fi slab tolerat din motive medicale sau temperamentale.


Care sunt bolile care acaparează frecvent pisicile senioare?

„La pacienții vârstnici, diagnosticul și tratamentul pot fi complicate de mai multe procese patologice (boli) concomitente.”

Problemele de sănătate majore observate la pisicile senioare sunt:
·       Obezitatea
·       Boala periodontală
·       Tulburări hormonale, cum ar fi hipertiroidismul și diabetul zaharat
·       Boli ale rinichilor
·       Boli ale ficatului
·       Boli ale inimii
·       Neoplazie sau cancer
·       Infecții cum ar fi cele cu virusul imunodeficienței feline
·       Osteoartrita 

Trebuie să rețineți faptul că, în timp ce pisicile tinere au, de regulă, o singură afecțiune la un moment dat, adesea acest lucru nu este și cazul pacienților vârstnici la care diagnosticul și tratamentul pot fi complicate de mai multe boli concomitente.

Ce pot face pentru a-mi face pisica senioară cât mai fericită cu putință?

Majoritatea pisicilor îmbătrânesc cu eleganță și au nevoie de foarte puține lucruri. Ținând cont de faptul că pisicile vârstnice, în general, nu răspund bine la schimbări, este important ca orice schimbare să se facă progresiv.

Pisicile în vârstă ar trebui să aibă acces ușor la un pat cald și confortabil, situat într-un loc în care pisica să poată dormi liniștită, fără să-i fie teamă că este deranjată.

În altă ordine de idei, ar trebui să vă hrăniți pisica senioară cu o dietă de foarte bună calitate, ușor digerabilă, cum ar fi o dietă superpremium pentru seniori. Deși cerințele nutriționale specifice nu sunt încă stabilite pentru pisicile senioare, se presupune faptul că orice pisica vârstnică prezintă într-oarecare măsură boli subclinice sau ascunse, mai ales ale rinichilor și ficatului. Astfel, o dietă cu restricție moderată de proteine este, de obicei, recomandată.

Pisicile vârstnice ar trebui să beneficieze întotdeauna de un acces facil la apa de băut proaspătă. Pe măsură ce pisicile înaintează în vârstă, unele dintre ele vor suferi anumite transformări care le vor face să prezinte o capacitate redusă de a-și controla urinarea și defecarea. Pentru a reduce riscul de „accidente”, poate fi necesar să le fie oferite mai multe litiere care vor fi amplasate la fiecare etaj al casei, precum și în apropierea zonelor preferate de dormit și de hrănit și pe care pisicile dvs. să le poată utiliza după bunul plac.
 
Medicul meu veterinar a menționat ceva despre un program de îngrijire pentru seniori. Ce implică acesta?

„Cu cât diagnosticăm o boală mai devreme, cu atât există o mai mare probabilitate să-i putem încetini progresia sau chiar s-o vindecăm.”

Scopul oricărui program de îngrijire pentru animăluțele senioare este de a menține calitatea vieții pacientului și de a încetini progresia bolilor asociate vârstei, respectiv, îmbătrânirii. Având în vedere faptul că majoritatea bolilor cronice pe care le întâlnim la pisicile senioare progresează lent, depistarea precoce este, de obicei, posibilă numai prin intermediul testelor de diagnostic. Cu cât diagnosticăm o boală mai devreme, cu atât există o mai mare probabilitate să-i putem încetini progresia sau chiar să o vindecăm și, nu în ultimul rând, să reușim să întreținem o calitate superioară a vieții pentru pisica dvs. senioară pe o perioadă mai lungă. Pisicile senioare trebuie să beneficieze de controale regulate ale stării de sănătate (la fiecare 6 luni).

Programele de îngrijire pentru animăluțele senioare, de regulă, includ o examinare fizică amănunțită, efectuarea analizelor de sânge și de urină și a radiografiilor toracice și/sau abdominale. Greutatea corporală trebuie să fie consemnată în mod regulat, iar rapelurile la vaccinuri trebuie să fie administrate în concordanță cu stilul de viață al pisicii dvs. 

Deși este perfect adevărat faptul că „bătrânețea nu este o boală”, pacienții vârstnici merită o atenție specială. Aceasta este importantă deoarece, în cazul în care pisica dvs. se îmbolnăvește, medicul dvs. veterinar o va putea identifica și trata cât mai curând posibil și, prin urmare, va menține calitatea vieții companioanei dvs. cât mai mult cu putință.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu