Bine ati venit la Centrul Medical Veterinar VETS 4 ALL PETS

Animalutul dumneavoastra de companie este cel mai bun prieten al dumneavoastra si tovarasul dumneavoastra fidel pe viata. La Centrul Medical Veterinar VETS 4 ALL PETS, noi intelegem relatia speciala pe care o impartasiti cu animalutul dumneavoastra de companie. Pentru ca el, respectiv, ea merita numai cele mai bune servicii veterinare disponibile, personalul Centrul Medical Veterinar VETS 4 ALL PETS se dedica si se angajeaza sa va trateze animalutul de companie cu grija, compasiune si cele mai recente tehnici medical-veterinare. Pe masura ce veti continua sa cititi si sa explorati website-ul nostru, speranta noastra este ca va veti convinge de devotamentul nostru pentru familia dumneavoastra si de serviciile de calitate pe care noi le oferim in domeniul medicinii veterinare.


vineri, 14 octombrie 2011

Resuscitarea Cardio-Pulmonară la Pisici

 
Salvarea unei Vieți

Oricât am încerca să ne protejăm animăluțele de companie, accidente se pot întâmpla oricând, așa că este important să fim cât mai pregătiți cu putință. Una dintre manoperele care fac diferența între viață și moarte este resuscitarea cardio-pulmonară, așa că, cunoașterea modului în care aceasta este executată este mai mult decât importantă.

Resuscitarea cardio-pulmonară este o tehnică de urgență utilizată pentru a ajuta pacienții a căror inima și/sau respirație a încetat. Deși oarecum modificate, aceleași manopere utilizate în cazul oamenilor – susținerea respirației și compresiunile toracelui – pot fi folosite pentru a ajuta un animăluț aflat în suferință.

Prima lecție pe care trebuie s-o învățați în ceea ce privește resuscitarea cardio-pulmonară este aceea că această manoperă de reanimare nu repune în funcție o inimă oprită. Scopul resuscitării cardio-pulmonare, atât la om, cât și la animăluțe, este acela de a-i menține în viață până în momentul în care inima începe să bată pe cont propriu sau un defibrilator cardiac poate fi utilizat. La om, aproximativ 15% din pacienții care beneficiază de resuscitare cardio-pulmonară reușesc să supraviețuiască. La animăluțe, procedura de reanimare cardio-pulmonară, frecvent, eșuează, chiar dacă este efectuată de un medic veterinar cu experiență. Chiar și așa, încercarea de a resuscita cardio-pulmonar un animăluț îi va da șansa de a câștiga bătălia cu moartea.

Reanimarea/Resuscitarea Cardio-Pulmonară

ELEMENTELE FUNDAMENTALE ALE RESUSCITĂRII CARDIO-PULMONARE

Atât la om, cât și la animăluțe, trebuie să urmăriți aceste „trepte” esențiale: căile respiratorii, respirația și circulația, în această ordine. Dacă bănuiți că animăluțul dvs. de companie este în suferință, imediat uitați-vă la poziția corpului lui, orice prezență de sânge, vomă sau fecale, modul în care respiră și alte sunete emise de corp, precum și la prezența oricăror materiale/substanțe, cum ar fi eventualele otrăvuri, în jurul lui.

Este vital să știți cu siguranță dacă animăluțul dvs. de companie nu respiră sau dacă nu are puls înainte de a începe resuscitarea cardio-pulmonară; este periculos să executați manevre de reanimare cardio-pulmonară la un animăluț (respectiv, la o persoană), dacă acesta respiră normal și are puls.

Pentru a constata dacă animăluțul dvs. de companie respiră uitați-vă la toracele acestuia pentru a-l vedea dacă se extinde (se ridică) și se comprimă (se coboară) sau așezați o oglindă în fața nasului și urmăriți dacă apare condensul. Atunci când verificați pulsul, nu uitați că animăluțele nu au un puls carotidian (la nivelul lateralelor gâtului) evident și perceptibil. Pentru a verifica dacă inima bate în continuare, așezați-vă mâna pe partea stângă a pieptului animăluțului dvs.

Căile respiratorii

În cazul în care animăluțul dvs. de companie a încetat să mai respire, verificați dacă gâtul și gura nu sunt obturate/blocate de corpi străini. Aveți grijă atunci când vă introduceți degetele în interiorul gurii unui animăluț! O pisică, deși areactivă (care nu reacționează în niciun fel) poate mușca din instinct. În cazul în care căile respiratorii sunt blocate, urmați acești pași:

·       Întindeți-vă animăluțul pe-o parte.
·       Înclinați ușor capul animăluțului pe spate pentru a extinde gâtul și capul, dar aveți mare grijă: Nu extindeți excesiv gâtul în cazul în care este suspicionat un traumatism în această regiune (coloana cervicală)!
·       Scoateți limba afară din gura animăluțului dvs.
·       Utilizați-vă cu atenție degetele pentru a înlătura orice material străin sau vomitat din gura animăluțului dvs. 

·       Dacă este necesar, efectuați manevra Heimlich. Pentru informații detaliate privind procedura, vă rugăm să consultați articolul Manevra Heimlich pentru pisici.   

Respirația


În cazul în care pisica dvs. respiră, lăsați-o să se așeze în poziția care-i este cea mai confortabilă. Dacă nu mai respiră, verificați dacă căile respiratorii sunt deschise (permeabile), respectiv, dacă aerul poate pătrunde prin acestea fără a întâlni vreun obstacol și începeți manevrele de respirație artificială. Di nou, nu uitați că, chiar și o pisică care nu are nici un fel de reacție poate mușca din instinct.

·       Aveți grijă ca gâtul animăluțului dvs. să fie întins, fără a fi în extensie forțată.
·       Închideți-i gura și apropiați buzele animăluțului dvs. așezându-vă mâna în jurul buzelor și menținând boticul închis.
·       Așezați-vă gura deasupra gurii și nasului pisicii dvs. Gura dvs. va forma un fel de sigiliu.
·       Expirați cu putere. Oferiți-i 4-5 respirații succesive și rapide.
·       Verificați dacă pisica dvs. și-a reluat respirația în mod normal. Dacă pisica nu respiră pe cont propriu sau dacă respirația acesteia este superficială, începeți din nou manevrele de respirație artificială.
·       Ca idee, oferiți-i pisicii dvs. circa 20-30 respirații pe minut.

Acum, verificați dacă îi bate inima pisicii dvs. În cazul în care nu este detectată nicio bătaie a inimii, începeți compresiunile cardiace împreună cu respirația artificială.

Circulația

În cazul marii majorități a animăluțelor, compresiunile toracelui sunt cel mai bine executate pe animăluțul întins pe-o parte pe o suprafață dură. 

Asigurați-vă că animăluțul dvs. de companie este așezat pe o suprafață dură. Trotuarul, solul sau podeaua sunt câteva exemple de astfel de suprafețe dure. În cazul în care animăluțul este așezat pe o suprafață moale, compresiunile pe torace nu vor fi la fel de eficiente.

·       Așezați-vă palma sau vârfurile degetelor peste coaste în zona în care cotul aflat în flexie întâlnește toracele.
·       Așezați-vă în genunchi lângă animăluț astfel încât toracele acestuia să fie aproape de dvs.
·       Comprimați (apăsați) pe torace aproximativ 2-3 cm (în jos) cu o frecvență de 2 apăsări pe secundă. (Animăluțele mici au frecvențe cardiace mai mari decât oamenii, așa că, compresiunile trebuie să fie executate mai rapid).
·       Începeți manevrele de reanimare cu 5 compresiuni pentru fiecare respirație. După un minut, opriți-vă și verificați dacă există bătăi ale inimii. Continuați dacă bătăile inimii nu s-au reluate.
Executați manevrele de resuscitare cardio-pulmonară până când ajungeți la un spital veterinar. Totuși, după 20 de minute, șansele de a reanima un animăluț sunt infime.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu