Bine ati venit la Centrul Medical Veterinar VETS 4 ALL PETS

Animalutul dumneavoastra de companie este cel mai bun prieten al dumneavoastra si tovarasul dumneavoastra fidel pe viata. La Centrul Medical Veterinar VETS 4 ALL PETS, noi intelegem relatia speciala pe care o impartasiti cu animalutul dumneavoastra de companie. Pentru ca el, respectiv, ea merita numai cele mai bune servicii veterinare disponibile, personalul Centrul Medical Veterinar VETS 4 ALL PETS se dedica si se angajeaza sa va trateze animalutul de companie cu grija, compasiune si cele mai recente tehnici medical-veterinare. Pe masura ce veti continua sa cititi si sa explorati website-ul nostru, speranta noastra este ca va veti convinge de devotamentul nostru pentru familia dumneavoastra si de serviciile de calitate pe care noi le oferim in domeniul medicinii veterinare.


duminică, 30 decembrie 2012

PERICOLELE ASOCIATE ARTIFICIILOR ȘI PETARDELOR

 

Accidentele și Stările de Boală

Nu se compara nimic cu un spectacol grandios de artificii – literalmente, cerul este aprins cu culori magnifice. Pur și simplu suntem înnebuniți după ele și așteptăm cu nerăbdare să ne bucurăm de ele odată cu venirea acelor sărbători și ocazii speciale, cum ar fi Anul Nou, Ziua Națională sau diversele evenimente din viețile noastre. Toți suntem conștienți de modul în care trebuie să ne protejăm atât pe noi, cât și pe copiii noștri atunci când folosim artificiile, dar uneori, uităm că inclusiv animăluțele noastre de companie trebuie să fie protejate.
Artificiile ajung foarte rapid la niște temperaturi extrem de ridicate. Animăluțele curioase pot fi tentate să miroasă sau chiar să încerce să ingere artificiile aprinse, astfel putându-și produce arsuri grave ale feței, gurii sau chiar a lăbuțelor. Chiar și neaprinse, artificiile ingerate pot fi extrem de periculoase, chiar letale. Artificiile și petardele conțin o varietate de agenți, inclusiv nitrat/azotat de potasiu. Pentru a le conferi culoare, artificiile conțin metale grele, cum ar fi mercurul, antimoniul, cuprul, bariul, stronțiul și fosforul. Ingestia acestor substanțe poate provoca îmbolnăviri grave.
În plus, multe dintre artificii au proprietăți explozive de tip proiectil și dacă sunt utilizate necorespunzător, învelișul ejectat poate lovi animăluțele de companie, provocându-le traumatisme și arsuri. Artificiile care sunt ținute în mână sunt un bun exemplu pentru aceste tipuri de pericole.

Îngrijirea Medical-Veterinară

Diagnosticul

Examinarea fizică (consultul) și un istoric al unei expuneri recente la artificii, de regulă, sunt suficiente pentru a diagnostica afecțiunile și rănile asociate artificiilor. În cazul ingestiei, analizele de sânge se pot dovedi necesare pentru stabilirea efectului artificiilor asupra organelor și ar putea determina inclusiv cantitatea de metale grele ingerate.
Semnele de boală sau răniri asociate artificiilor sunt reprezentate de:
·         Arsuri ale gurii sau pielii
·         Lezarea țesuturilor moi
·         Vărsături
·         Durere abdominală severă
·         Respirație superficială

Tratamentul

Tratamentul în cazul stărilor de boală asociate artificiilor depinde de tipul prejudiciului. Arsurile sunt tratate prin toaletarea zonelor afectate și administrarea antibioticelor și, de la caz la caz, a analgezicelor. Ingestia artificiilor necesită un tratament mai agresiv și complex.
Animăluțele care ingeră o cantitate mare de artificii vor trebui să fie spitalizate. Pe perioada spitalizării, pacienților li se administrează lichide intravenos, precum și anumite medicamente, cum ar fi sucralfatul, famotidina sau cimetidina pentru a proteja tractul gastrointestinal de eventuale prejudicii suplimentare. Medicația anti-vomitivă, cum ar fi proclorperazina, poate fi, de asemenea, necesară.
În funcție de metalul greu implicat, poate exista un tratament specific sau un antidot. Pentru majoritatea, terapia de susținere este singurul tratament disponibil. Majoritatea animăluțelor se recuperează, dar supraviețuirea este puțin probabilă în cazul acelora care înghit o cantitate mare de artificii sau beneficiază tardiv de tratament.

Prevenția

Păstrați artificiile și petardele, aprinse sau neaprinse, departe de animăluțul vostru de companie. În cazul în care animăluțul vostru de companie participă la festivități, asigurați-vă că acesta este limitat într-o lesă sau într-un transportator. Nu-i permiteți să se joace sau să alerge după artificiile aprinse. În cazul în care acesta este rănit, consultați-vă imediat cu medicul veterinar. În ceea ce privesc stările de boală sau leziunile provocate de artificii, tratamentul pe care-l puteți efectua la domiciliu nu este eficient.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu