Bine ati venit la Centrul Medical Veterinar VETS 4 ALL PETS

Animalutul dumneavoastra de companie este cel mai bun prieten al dumneavoastra si tovarasul dumneavoastra fidel pe viata. La Centrul Medical Veterinar VETS 4 ALL PETS, noi intelegem relatia speciala pe care o impartasiti cu animalutul dumneavoastra de companie. Pentru ca el, respectiv, ea merita numai cele mai bune servicii veterinare disponibile, personalul Centrul Medical Veterinar VETS 4 ALL PETS se dedica si se angajeaza sa va trateze animalutul de companie cu grija, compasiune si cele mai recente tehnici medical-veterinare. Pe masura ce veti continua sa cititi si sa explorati website-ul nostru, speranta noastra este ca va veti convinge de devotamentul nostru pentru familia dumneavoastra si de serviciile de calitate pe care noi le oferim in domeniul medicinii veterinare.


vineri, 18 martie 2016

BABESIOZA la CAINI

Babesioza canina este o boala transmisa de capuse, cauzata de un parazit protozoar al sangelui din genul Babesia. In Romania, exista doua specii de Babesia care pot cauza boala: Babesia canis si Babesia gibsoni.

Microorganismele de Babesia ajung in organismul cainilor prin intermediul muscaturii de capuse si pot infecta cainii de toate varstele, dar s-a constatat o incidenta mai mare a bolii la cainii cu varste de sub 3 ani. De asemenea, s-a inregistrat un numar mai mare de cazuri in lunile martie-aprilie si septembrie-octombrie, cel mai probabil datorita faptului ca proprietarii de caini isi protejeaza companionii canini numai in lunile calde in care considera ca sunt active capusele. Conform diferitelor studii s-a sesizat o incidenta mai mare a bolii la ogarii cenusii englezi decat la alte rase. Tinand cont de faptul ca si alte canide (cainii salbatici, lupii, sacalii, etc.) sunt susceptibile la a contracta boala si ca acestea nu beneficiaza de un protocol de protectie impotriva parazitilor externi, ele pot fi un rezervor natural constant de babesii pentru toate speciile susceptibile.

Microorganismele de Babesia agreseaza, in principal, celulele rosii ale sangelui, provocand anemie, dar pe parcursul evolutiei bolii multe alte organe pot avea de suferit si pot aparea numeroase complicatii; boala poate fi fatala. Anemia hemolitica instalata ca urmare a distrugerii celulelor rosii ale sangelui este semnul distinctiv al infectiei cu babesii.

Ce Este Infectia Cu Babesia?

Infectia cu Babesia sau babesioza se refera la infectia cu un parazit protozoar din specia Babesia. Merozoitii sau piroplasmele sunt stadiu de Babesia care invadeaza celulele rosii ale sangelui mamiferelor, provocand anemie. Speciile de Babesia se gasesc in intreaga lume, Romania nefacand exceptie si din pacate, numarul cazurilor diagnosticate cu babesioza este in continua crestere in ciuda recomandarilor facute de medicii veterinari proprietarilor de a-si proteja companionii facand uz de produsele de deparazitare externa diverse.

Microorganismul care cauzeaza babesioza este fie Babesia canis, fie Babesia gibsoni. Frecvent, pot fi depistate infectii mixte. Exista trei subspecii de Babesia canis. O subspecie este intalnita in Europa, o alta in nordul Africii si America de Nord si o a treia in sudul Africii. Babesia canis este piriforma (are forma de para sau de sambure de strugure sau de castravete) si, de regula, infecteaza celulele rosii ale sangelui in perechi. Babesia gibsoni are forma rotunda sau ovala si este mai mica decat Babesia canis. Aceasta specie este intalnita in Asia, America de Nord, estul Africii si Europa de Sud si Sud-Est (Romania, nefacand exceptie).

Cum Contracteaza Un Caine Babesioza?

Babesioza este transmisa de capuse si, mai exact, prin muscatura unei capuse infectate (in principal, din speciile Ixodes, desi si alte specii de capuse pot sa transmita boala). Infectarea capuselor se realizeaza prin hranirea acestora pe organismele animale bolnave sau aflate in perioada de incubatie a bolii. Ulterior, boala este „transferata” altui caine sanatos odata cu infestarea acestuia cu capuse infectate care se vor hrani pe corpul lui. Perioada de incubatie (perioada cuprinsa intre momentul muscaturii si aparitia semnelor clinice) ce urmeaza muscaturii de capusa este de 10-21 de zile.

De asemenea, exista cazuri confirmate potrivit carora se poate produce inclusiv transmiterea directa de la animal la animal, cum ar fi situatia in care un caine infectat cu leziuni in cavitatea bucala musca un alt caine. Studiile recente au demonstrat ca speciile de Babesia pot fi transmise transplacentar (la catelusii nenascuti aflati in uterul catelei-mama). Cainii aflati in pensiuni, canise sau adaposturi in care combaterea capuselor este inadecvata sau inexistenta prezinta un risc mult mai mare de a contracta babesioza.

NOTA! Nu trebuie scapata din vedere posibilitatea transmiterii bolii prin intermediul transfuziilor de sange. In consecinta, orice caine potential donator de sange este obligatoriu sa fie testat pentru parazitozele sangelui (dirofilarioza, hemobartoneloza, bartoneloza, erlichioza, babesioza, etc.) inainte de a dona sange.

Care Sunt Semnele Clinice Ale Babesiozei?

Cainii infectati cu babesii pot manifesta o varietate larga de semne clinice, variind in gravitate de la un colaps brusc cu soc sistemic pana la o criza hemolitica sau pana la o infectie progresiva insidioasa si lenta, fara semne clinice vizibile. De regula, cainii se prezinta in centrele medical veterinare cu o forma acuta si severa de babesioza, care este caracterizata prin eliminarea unei urine anormal de inchisa la culoare, febra, slabiciune, mucoase palide, depresie, limfadenopatie (inflamarea si marirea limfonodulilor explorabili) si o splina marita (splenomegalie). Analizele de sange si de urina pot pune in evidenta starea de anemie, trombocitopenia (un numar scazut de trombocite), hipoalbuminemie (concentratie scazuta a albuminei, o proteina a sangelui) si bilirubinurie.

Pentru a intelege ce tipuri de simptome puteti sesiza la companionul vostru, ne-am gandit sa va detaliem modalitatile in care babesiile agreseaza organismul cainelui. Astfel, microorganismele de Babesia ajunse in organismul cainelui incep sa infecteze celulele rosii ale sangelui acestuia. Consecutiv acestui proces, se produce hemoliza, altfel spus, distrugerea celulelor rosii ale sangelui. Starea febrila si marirea in dimensiuni a splinei (splenomegalia) pot aparea. Desi parazitul infecteaza celulele rosii ale sangelui, acesta declanseaza o reactie inflamatorie severa, care induce o stare inflamatorie generalizata si perturbari si distructii in numeroase organe. In acest proces pot fi afectati si rinichii, astfel ca secundar se poate instala insuficienta renala acuta. Celulele rosii ale sangelui parazitate se pot organiza in agregate (aglomerari) in vasele mici de sange de la nivelul creierului, provocand semne neurologice – convulsii, semi-coma sau coma. Reactia inflamatorie severa si incontrolabila care se produce in intreg organismul poate afecta pulmonii, provocand o manifestare grava denumita distres respirator acut, in care cainii prezinta semne severe de compromis respirator, care le pot pune viata in pericol.

Babesioza canina este adesea clasificata ca necomplicata sau complicata. Babesioza necomplicata tinde sa aiba semne asociate exclusiv anemiei, cum ar fi febra, anorexia, depresia, gingii palide, splenomegalie si puls saltaret. Babesioza necomplicata este mai apoi subdivizata in usoara, moderata sau severa, in functie de severitatea anemiei. Cazurile necomplicate usoare pot progresa la o forma necomplicata severa si ca urmare, anemia poate deveni un eveniment primejdios pentru viata pacientului. Babesioza complicata implica manifestari clinice care nu sunt asociate anemiei.

Ce Ar Trebui Sa Urmaresc La Cainele Meu?

 • Gingii palide
 • Slabiciune
 • Letargie
 • Respiratie greoaie
 • Febra
 • Icter (are ca o coloratie galbena a gingiilor sau a „albului” ochilor)
 • Respiratie rapida
 • Pofta de mancare capricioasa sau diminuata
 • Urina de culoare inchisa (rosu sau portocaliu inchis)
 • Cainele nu urineaza
 • Colaps
 • Convulsii
 • Coma


Cum Este Diagnosticata Babesioza?

In trecut, babesioza era diagnosticata prin punerea in evidenta a parazitilor pe un frotiu de sange. In timp, alte teste de diagnostic au devenit disponibile, incluzand testul de imunofluorescenta (anticorpi fluorescenti) si testul ELISA, teste, ce, in prezent, pot depista numai microorganismele de Babesia canis. De asemenea, exista si un test PCR (reactie de polimerizare in lant) pentru diagnosticarea babesiozei.

Testarea serologica sau titrarea in diagnosticul babesiozei are anumite limite. Un rezultat pozitiv al testarii este dependent de raspunsul imunitar (producerea de anticorpi anti-babesii) al cainelui infectat, care poate necesita o durata de pana la 10 zile pentru a se dezvolta. Odata ce un caine a dezvoltat anticorpi anti-babesii, acestia pot persista timp de mai multi ani de zile, astfel ca acest lucru trebuie luat in considerare atunci cand sunt efectuate testele ulterioare.

Cum Este Tratata Babesioza?

Tratamentul aprobat si unanim acceptat pentru cainii cu babesioza este diproprionatul de imidocarb. In literatura de specialitate si in diversele protocoale de cercetare sunt specificate si alte medicamente – atovaquona (produsul Mepron) si azitromicina (produsele Zithromax, Azitrox, Azitromicina) cu rezultate variabile. Aceste medicamente mai noi se pot dovedi utile in eliminarea infectiilor cu Babesia la cainii cu infectii subclinice. Medicul vostru veterinar va discuta cu voi si va va face recomandarile privind orice tratamente alternative sau adjuvante necesare.

Care Este Prognosticul Pentru Un Caine Diagnosticat Cu Babesioza?

„Prognosticul pentru un caine diagnosticat cu babesioza este rezervat. Proprietarii vor trebui sa fie avertizati si constienti ca, adesea, cainii care au supravietuit babesiozei pot ramane infectati subclinic (fara sa manifeste semne clinice).”


Prognosticul unui caine diagnosticat cu babesioza este rezervat. Proprietarii vor trebui sa fie avertizati si constienti ca, adesea, cainii care au supravietuit babesiozei pot ramane cu o infectie sublinica (fara sa manifeste semne clinice). Ulterior, acesti caini pot suferi o recidiva a bolii in decursul vietii lor sau pot servi drept sursa de transmitere a bolii in arealul lor de viata. Cainii care s-au insanatosit dupa un episod de babesioza, niciodata nu vor fi folositi ca donatori pentru transfuziile de sange, deoarece cainii beneficiari ar putea dezvolta boala. In prezent, nu exista disponibil un vaccin eficient pentru protejarea cainilor impotriva babesiozei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu